Pantone Уют

Pantone е компания,основана през 1962 г., която по онова време има малък бизнес, който произвежда цветни карти за козметични компании. Купена е от Лорънс Хърбърт, който е служител от 1956 г. и той веднага промени посоката си и разработва първата система за съчетаване на цветовете през 1963 г.
Основните продукти на компанията включват Pantone водачи, които са в огромна помощ на декоратори, интериорни дизайнери и изобщо хора, занимаващи се с обзавеждане.
Pantone водачите са тънки картонени листове, отпечатани от едната страна с поредица от свързани цветни мостри на цветовете, които са вързани в малък флипбук.
Pantone влияе не само върху интериорните цветови решения, но и върху модната индустрия.
Този сезон цветовете са смели и учудващи за мен, а имената им са изключително колоритни.
Започваме с темпераментното оранжево, което е мой личен фаворит и преминаваме през ирландско зелено(запазвам си “Детелини,детелини”…) и стигаме до цвят Jaded, който в превод означава измъчен, психически изморен, с липса на ентусиазъм.
А цветът е невероятно свеж! Напомня ми за прекрасни летни рокли и аксесоари.
И тази година цветовете са интересни, различни и оставащи в съзнанието.
Въпросът е дали ще изберем да следваме модните тенденции всъщност.
Аз бих заложила на портокали в дървена фруктиера и няколко възглавнички в другия ми любим цвят от тазгодишните модерни-тесто за палачинки(Pancake batter).
Много ми е топъл, може би и заради името ми напомня за палачинки у дома и топъл чай през късната есен.
Обичам модните тенденции, но смятам, че те не могат да направят дома ни по-уютен, ако не го носим в самите себе си.
И тази година моят Pantone ще бъде с цвят уют и тук-там някой модерен аксесоар.

В модерния за тази година в цвят Jaded (в малко по-тъмен нюанс) е тази ръчноправена самодива, която е пазител на дома и огъня ви.
Страхотно съчетание между усещане за уют като свещник, енергията, която ни носи като пазител на дома и ръчната изработка като приоритет.

У дома, в моето кътче за четене, цветовете са ярки и са мои любими.Модерна или не, горчицата създава усещане за уют и е едно много подходящо “цветно петно”, ако сте избрали светли стени и изчистен дизайн на останалите мебели.
За да бъда в крак с модата, ще заложа на малки аксесоари като ак