10 практични съвета как да се почувствате по-щастливи у дома

Нашият дом е нашият храм. Затваряйки входната врата вярваме, че навлизаме в своето неприкосновено пространство, в което можем да си върнем усещането за покой и хармония. Домът е специално място, в което можем да бъдем себе си, свързваме се  близките си и създаваме своя кът на радост и обич.

Декорирането на дома по уникален и уютен начин е сложна задача и изисква време и мисъл. Липсата на необходими предмети или затрупването с ненужни вещи са еднакво нежелани резултати. Ние във Vincid Design помагаме на своите клиенти вече над 3г. да превърнат жилищната си площ в истински дом.

Малките промени в декора създават естетическа наслада, уют и топлина по неподражаем начин. Предлагаме ви 10 практични препоръки как да организирате своя дом, за да се чувствате щастливи и хармонични в своя мечтан дом.

1.Организирайте пространството около входната врата

Надписите на постелките пред врата изобщо не са случайни. Изберете послание, което ще ви мотивира да оставите грижите си извън дома: „Добре дошли“, „У дома“, „Стоп“.

Важното е когато стигнете до вратата и прочетете посланието, да си напомняте, че човек трябва да оставя тревогите извън дома си. Там я мястото, в което отморяваме и прекарваме време с обичните си хора и домашни любимци.

Използвайте новата си постелка за психична настройка и се прибирайте у дома си с облекчение и усмивка.

2. Обзаведете къта за хранене

Все повече съвременни домове включват мястото за хранене в общите жилищни пространства чрез обособяване на кът за хранене. Душата на един дом е в кухнята, защото храненето е неизменна част от съществуването ни. Това е и времето, в което по традиция близките се събират заедно, за да споделят деня си.

Малка промяна в обзавеждането на къта за хранене ще ви достави голяма радост. Спрете се на типа мебели, които отдавна искате и по някаква причина винаги отлагате.

Превърнете пространството за хранене във вашата мечтана трапезария.

3.Сменете кухненския сервиз

Всяка кухня събира в шкафовете си посуда, която с времето се е амортизирала или е захабена и счупена. Дори малката подмяна на сервизите за хранене и чашите за чай и кафе може да ни накара да се почувстваме по-добре.

Когато поставяме храната и напитките си в съдове, които радват очите ни, изпитваме по-голямо удоволствие от приготвянето и споделянето на домашната храна. Храненето „на крак“ не е препоръчително и ако имате навика да не отделяте време за ядене, то изграждането на нови навици би ви било полезно.

Сервирайте храната си в красива посуда, пийте кафе или чай в нови чаши и ще се чувствате по-сити с всички сетива.

4. Добавете цветни текстилни артикули

Включването на цветни текстилни акценти е най-лесният и бърз начин да внасяте често промяна в интериора си. Обзаведете се с различни тъкани и десени, които да радват сетивата ви. Можете да използвате разнообразни кърпи, покривки, подложки и завеси с тематичен дизайн. Текстилът създава усещане за топлина и уют, а и позволява да добавите празнично настроение към домашната си декорация.

Цветните акценти ще ви носят слънчево настроение всеки път, когато ги променяте. 

5.Изберете си любимо ухание

Ароматните масла и свещи са бърз и достъпен начин да внесем спокойствие в дома си. Аромотерапията е подход, при който чрез различни ухания можем да подобрим състоянието си. Можете да използвате лавандула, пачули и сандал за отмора, мента и портокал за тонизиране или канела за уют.

Сменяйте ароматите в зависимост от настроението и моментното си физическо състояние и ще се чувствате отпочинали и заредени у дома.

6.Свежи нотки на масата

За никого не е тайна, че свежите, „живи“ продукти ни карат да се чувстваме по-добре. Можете да си създадете навика да поставяте на масата цветя във ваза или саксия, пресни плодове и зеленчуци. Освен, че ще радвате очите си със сезонни цветове и ухания, често ще посягате към здравословни и пресни закуски между храненията. Някои обелки като цитрусовите могат да се използват и като естествен ароматизатор.

Свежите нотки в дома ви ще ви карат да се чувствате енергизирани и заредени.

7. Декорирайте стените и празните пространства

Големите празни пространства могат да потиснат настроението ни. Набавете си малки и дребни, красиви елементи, с които да внесете акцент и разнообразие в пространството около себе си. Включете различни картини, фотографии и огледала към декора си. Празните стени не задържат погледа ни, а това е решаващ фактор когато сме под стрес.

Умереното изпълване на празнините с ценни за вас спомени ще ви кара да се чувствате по-щастливи.

8. Осветете дома си

Мрачният, тъмен дом потиска сетивата. Липсата на светлина обективно ни кара да се чувстваме приглушено и тъжно. Можете да си помогнете сами като боядисате в подходящи цветове стените и добавите премерено осветление. Възможността за преход между дневно/ярко и вечерно/приглушено осветление ще ви дава повече комфорт и усещане за промяна в атмосферата. Подберете по ваш вкус различни цветове светлина от няколко източника и не забравяйте да ги сменяте в различните етапи от деня.

Почувствайте, че домът ви е вашето убежище.

9. Озвучете дома си

Пренебрегваме ролята на музиката за общото ни физическо и психически състояние. Комбинацията от аромати, цветове и светлина се влияе положително от включването на подходящ музикален фон. Разнообразните стилове могат да ни помогнат да се енергизираме сутрин, по време на тренировка и подготовка за деня или да релаксираме вечер.

Пускайте си любимата музика когато сте у дома и ще се отърсвате от дневните си тревоги.

10. Поддържайте дома си подреден и организиран

Не винаги е лесно да поддържаме реда в дома си по начина, по който искаме. Изграждането на навици за поддържане на уюта изисква да включим домашните си задължения към всекидневния ритъм. На пазара се предлага широка гама от различни органайзъри, с които да подредите вещите си по-бързо и лесно.

Структур